Corona update: geen maatregelen meer voor paardensector

Geplaatst op 17 maart 2022

Het kabinet heeft deze week besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Dit betekent dat er voor de paardensector geen maatregelen meer gelden. Er gelden nog wel een aantal adviezen. Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten.

In het kort worden de volgende versoepelingen per 23 maart 2022 doorgevoerd:

  • Er zijn geen coronaregels en adviezen meer om thuis te werken
  • Geen mondkapjes meer op in en rond het openbaar vervoer
  • Geen Testen voor Toegang (1G)

Adviezen tegen verspreiding van corona

De adviezen tegen besmetting met corona die blijven zijn:

  • Was regelmatig uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Zet ramen open en zorg voor frisse lucht.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test
  • Haal uw vaccinatie, boosterprik of herhaalprik.

Geen updates coronamaatregelen meer
De afgelopen periode hebben de partijen verenigd in de Sectorraad Paarden regelmatig de corona-updates gezamenlijk verzorgd. Nu alle maatregelen voor de paardensector vervallen zijn, is dit voorlopig het laatste bericht. Zodra de situatie verandert volgt er uiteraard weer een update.

Corona update: Nederland kan weer open

Nederland kan weer open, dat maakte minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 18 februari alle locaties, sportkantines en horeca open kunnen tot 01.00 uur. Vanaf 25 februari vervalt ook het coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje voor binnensportlocaties.

Op 15 maart is er een nieuw weegmoment van de overheid. Dan wordt bekeken of de laatste maatregelen ook kunnen vervallen.

Onderstaand kort de verdere versoepelingen die van invloed (kunnen) zijn op de paardensport:

Versoepelingen per 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, binnensportlocaties en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Versoepelingen per 25 februari
Vanaf 25 februari gelden weer de normale openingstijden en:

  • het coronatoegangsbewijs (3G) vervalt op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn
  • de verplichte 1,5 meter afstand vervalt;
  • het dragen van een mondkapje is niet meer nodig bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel;
  • er geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Dat betekent dus dat ook de grote evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

CORONA UPDATE: WEDSTRIJDEN WEER TOEGESTAAN VANAF 26 JANUARI

Geplaatst op 25 januari 2022

Vanaf woensdagochtend 26 januari 05.00 uur komen er verdere versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensector zijn dat er onder voorwaarden weer wedstrijden en evenementen georganiseerd mogen worden en dat sportkantines en horeca open gaan. Minister Kuipers deed hierbij wel een dringend beroep op alle Nederlanders: “Willen we onze maatschappij openhouden dan zijn we allemaal verantwoordelijk voor het zorgvuldig naleven van de basisregels.”

De nieuwe overheidsmaatregelen gelden in principe voor zes weken tot en met 8 maart, waarbij over drie weken een nieuw weegmoment (15 februari) van de overheid plaats vindt. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 8 maart.  Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

1. Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:

  1. Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  2. Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.
  3. De horeca is open tot 22:00 uur. Er geldt voor de horeca een CTB plicht voor iedereen vanaf 13 jaar en een vaste zitplaats is verplicht.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  1. Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.
  2. Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

2. Alle sportactiviteiten, inclusief wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  1. Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  2. Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.
  3. De horeca is open tot 22:00 uur. Er geldt voor de horeca een CTB plicht voor iedereen vanaf 13 jaar en een vaste zitplaats is verplicht.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  1. Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar.
  2. Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

Meetmomenten blijven toegestaan tot in ieder geval 1 april. 

3. Evenementen zijn zowel binnen als buiten toegestaan tot 22.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  1. Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar.
  2. Voor buitenevenementen geldt dat een derde van de capaciteit van het aantal bezoekers bezet mag worden. Een zitplaats is verplicht.

Voor binnen evenementen gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  1. Er geldt een maximum aantal bezoekers van 1250 met een vaste zitplaats.
  2. Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 13 jaar.
  3. Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten of op de vaste zitplaats.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

  • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
  • professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in topcompetities.
  • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.


Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

CORONA UPDATE: VERSOEPELINGEN VANAF 15 JANUARI

Geplaatst op 14 januari 2022

Vanaf zaterdagochtend 15 januari 5.00 uur komen er versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds, maar de ziekenhuisopnames dalen. De nieuwe omikronvariant lijkt daarmee minder ziekmakend dan zijn voorgangers. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensport zijn dat er weer binnen gesport mag worden, groepslessen gegeven mogen worden en dat onderlinge wedstrijden en meetmomenten weer mogelijk zijn.

De nieuwe overheidsmaatregelen gelden in ieder geval t/m 25 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 25 januari.  Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

1. Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:

  1. Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  2. Publiek is niet toegestaan.
  3. De horeca is gesloten, wel mag er afgehaald worden.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  1. Er geldt een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.
  2. Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

2. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Alle (amateur)wedstrijden t/m 25 januari worden geannuleerd. De KNHS brengt hiervoor geen wedstrijdafdracht in rekening.

Onderlinge wedstrijden zoals F-proeven dagen zijn toegestaan.

Wedstrijden kunnen omgezet worden naar een beoordelings- en meetmoment.

3. Alle sportactiviteiten, muv wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan, dus ook beoordelings- en meetmomenten, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel. De KNHS kent hier winst- en promotiepunten aan toe.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  1. Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  2. Publiek is niet toegestaan.
  3. Na afloop van de proef of het parcours moet men de sportlocatie verlaten.
  4. De horeca is gesloten, wel mag er afgehaald worden.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  1. Er geldt een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar.
  2. Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

We adviseren vooraf toestemming te vragen bij je lokale gemeente voor het organiseren van een beoordelings- en meetmoment.

4. Er geldt een verbod op evenementen.

5. Profsporters en sporters in topsportcompetities mogen wel wedstrijden rijden. Dit zonder publiek. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, kaderruiters, deelnemers aan FEI-wedstrijden en alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier (deels) afhankelijk van zijn. Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat je moet kunnen aantonen dat je een paardensport opleiding doet.

6. De quarantaine regels voor personeel zijn versoepeld. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

  • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
  • professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in topcompetities.
  • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

 Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

KADER VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

1. Wat mag ik op een paardensportlocatie?

Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:

  • Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • De horeca is gesloten, wel mag er afgehaald worden.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  • Er geldt een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.
  • Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

2. Valt een paardenhouderij of pensionstal ook onder een sportlocatie?
Sportlocaties zijn plekken die redelijkerwijs bedoeld zijn om te sporten. Een gemeente kan bepalen of jouw locatie een sportlocatie is. Twijfel je of jouw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met je gemeente om dit te bespreken.

3. Voor wie zijn wedstrijden toegestaan?
Profsporters en sporters in topsportcompetities mogen wedstrijden rijden. Dit zonder publiek. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, kaderruiters, deelnemers aan FEI-wedstrijden en alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier (deels) afhankelijk van zijn. Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat je moet kunnen aantonen dat je een paardensport opleiding doet.

4. Zijn meetmomenten toegestaan en mag ik mijn wedstrijd omzetten naar een meetmoment?

Alle sportactiviteiten, muv wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan, dus ook beoordelings- en meetmomenten, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel. De KNHS kent hier winst- en promotiepunten aan toe.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Na afloop van de proef of het parcours moet men de sportlocatie verlaten.
  • De horeca is gesloten, wel mag er afgehaald worden.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  • Er geldt een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar.
  • Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

We adviseren vooraf toestemming te vragen bij je lokale gemeente voor het organiseren van een beoordelings- en meetmoment.

5. Is online proeven rijden toegestaan?
Ja online proeven rijden is vooralsnog mogelijk in de klassen B t/m ZZ-Licht. Lees hier meer informatie.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

CORONA UPDATE: NEDERLAND IN LOCKDOWN

december 18, 2021

Vanwege het welzijn van de paarden, zijn paardensportaccommodaties aangepast open voor de verzorging en het bewegen van paarden. Dit betekent dat paarden op een binnenaccommodatie te allen tijde verzorgd en individueel gereden moeten kunnen worden.

De Rijksoverheid maakt daarom een uitzondering voor locaties voor dierverzorging en –gezondheid. Hier vallen paardenhouderijen, zoals maneges en pensionstallen ook onder. Deze locaties hoeven geen rekening te houden met een sluitingstijd en kunnen hun reguliere openingstijden aanhouden voor de verzorging van de paarden. Bekijk deze uitzondering op de website van Rijksoverheid.

De harde lockdown geldt in ieder geval t/m 14 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

CORONA UPDATE: NEDERLAND IN LOCKDOWN

Vanaf zondagochtend 19 december 5.00 uur geldt in Nederland een harde lockdown. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend tijdens de persconferentie. Er zijn grote zorgen om de nieuwe omikronvariant die veel besmettelijker lijkt dan de deltavariant. Belangrijkste overheidsmaatregel voor de sport is dat binnensportlocaties dicht moeten.  Sporten en dus ook paardrijden op buitensportlocaties is toegestaan van 5.00 tot 17:00.

Vanwege het welzijn van de paarden, zijn paardensportaccommodaties aangepast open voor de verzorging en het bewegen van paarden. Dit betekent dat paarden op een binnenaccommodatie te allen tijde verzorgt en gereden moeten kunnen worden.

De harde lockdown geldt in ieder geval t/m 14 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 14 januari.

Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

  • Alle binnensportlocaties zijn dicht. Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden rijden op de eigen manege of vereniging, zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan. Binnen paardensportaccommodaties moeten daarom aangepast open blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden.

LET OP: vraag bij je gemeente of jouw locatie aangemerkt wordt als sportlocatie.

  • Wedstrijden zijn niet toegestaan en er geldt een evenementenverbod.
  • Profsporters en sporters in topsportcompetities, ook in de draf- en rensport (SNDR), mogen wel trainen en wedstrijden rijden. Dit alles zonder publiek.
  • Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Er geldt een verplichte sluiting voor horeca en sportkantines. Afhalen blijft wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken.

De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Paardensector hard getroffen
De paardensector wordt door deze overheidsmaatregelen wederom hard getroffen. Paardensport vindt individueel plaats in grote goed geventileerde rijhallen op minimaal 1,5 afstand van elkaar waarbij de kans op besmetting minimaal is. Desondanks roept de Sectorraad Paarden iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus eronder te krijgen.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

CORONA UPDATE: MAATREGELEN VERLENGD TOT 14 JANUARI

Het demissionair kabinet verlengt de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Alhoewel het aantal besmettingen daalt is de ziekenhuisbezetting nog steeds hoog en wordt reguliere zorg uitgesteld. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant.

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.

Demissionair premier Rutte benadrukte in de persconferentie dat het financiële steunpakket voor de sport en MKB verlengd wordt.

CORONA UPDATE: GEEN AMATEURSPORT TUSSEN 17.00 EN 5.00 UUR

Het demissionair kabinet heeft besloten om voor de komende drie weken een avondlockdown in te stellen. Dit om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond, 26 november, bekend tijdens de persconferentie. De meest ingrijpende maatregel voor de sport is dat de amateursport dicht gaat tussen 17.00 uur in de avond en 5.00 uur in de ochtend.

De aanvullende maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot zondag 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.

Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport.
Dit is op basis van wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen. Houd daarom onze website goed in de gaten.

  • Er geldt een sluitingstijd voor alle sportlocaties en evenementen (binnen en buiten) tussen 17.00 en 05.00 uur.
  • Amateursport (wedstrijden en lessen/trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan op binnen- en buitensportlocaties. Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan. Paardensportaccommodaties moeten daarom na 17:00 uur aangepast open blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden.
  • Topsporters mogen trainen en wedstrijden rijden na 17.00 uur. Maandag 29 november komt NOC*NSF met uitgewerkte richtlijnen voor de topsport. 
  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij trainingen, lessen en wedstrijden in de amateursport en professionele sport.
  • Voor iedereen vanaf 18 jaar is het verplicht om binnen en buiten 1,5 meter afstand te houden. Voor binnensportlocaties geldt daarnaast een geldig coronatoegangsbewijs. Bij verplaatsen te voet binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.
  • Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca en sportkantines van 17:00 uur in de avond tot 5:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Bij verplaatsen binnen een binnenlocatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht. Na 17:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.
  • Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 17.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. Bij verplaatsen binnen een binnenlocatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht.

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in functie. Denk hierbij aan trainers, instructeurs, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.
  • Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtes van sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht.
    Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.
  • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, instructeurs, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers die in functie zijn van de vereniging of wedstrijdorganisatie.
Financiële coronasteun
Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid. Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona.     

Wat is een sportlocatie? 
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Voor accommodaties die niet zijn aangewezen als sportaccommodatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan. 

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

Corona update: geen publiek bij wedstrijden en trainingen

november 12, 2021

Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardrijden, gelukkig mogelijk.

De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct doorvoeren.

Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport:


Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in functie. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.
  • Overal waar geen coronatoegangsbewijs geldt is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.
  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca van 20:00 uur in de avond tot 6:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Na 20:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.
  • Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):

  • Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtesvan sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht.
    Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.
  • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.
Wat is een sportlocatie? 
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Voor accommodaties die niet zijn aangewezen als sportaccommodatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel.De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan. 
 
Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Coronacheck scanner

Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

CORONA-UPDATE: GEEN CORONATOEGANGSBEWIJS VOOR BUITENSPORTEN

Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de sport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.

Onderstaande geldt vanaf 6 november in de paardensport. Hierbij is nog niet alles volledig duidelijk en er zijn nog vragen die niet beantwoord kunnen worden. Onderstaande is gebaseerd op wat er op dit moment (4 november) bekend is. Indien er wijzigingen vanuit de overheid komen zullen wij dit aanpassen.

Buiten op een sportlocatie

Op sportlocaties buiten hoeven sporters en toeschouwers niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel gecontroleerd worden.

Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.

Binnen op een sportlocatie

In de binnenruimtes van een sportlocatie is het vanaf zaterdag 6 november verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters en toeschouwers. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Hierbij maakt het niet uit of je individueel gaat rijden of een privé- of groepsles volgt.

Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden.

Wat is een sportlocatie?

Onder sportlocatie wordt een locatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw locatie een sportlocatie is. Twijfelt u of uw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken.

Uitzondering voor verzorging van paarden

De verzorging en beweging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan. Voor locaties die niet zijn aangewezen als sportlocatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Voor bedrijven die aangemerkt zijn als sportlocatie geldt wel een coronatoegangsbewijs. Weet u niet zeker welke bestemming voor uw bedrijf geldt? Neem dan contact op met uw gemeente.

NB. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor uw personeel.

Wedstrijden

Bij een buitenwedstrijd hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te tonen. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand aan te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel een geldig coronatoegangsbewijs tonen.

Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.

Bij een binnen wedstrijd moeten alle sporters en toeschouwers vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs tonen. Alle in functie aanwezige vrijwilligers en officials zijn niet coronatoegangsbewijs plichtig.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs heeft of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Coronacheck scanner

Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk

Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij uw gemeente te informeren wat er in uw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op uw vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment (4 november) bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Corona-update: coronatoegangsbewijs breder ingezet

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken in Nederland. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend. Dit heeft consequenties voor de hippische sector op het gebied van georganiseerde sport, horeca en evenementen voor zowel deelnemers als publiek.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening* vanaf 18 jaar. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines. *Het is op dit moment onvoldoende duidelijk wat de overheid verstaat onder georganiseerde sportbeoefening. De partijen van de SRP komen hier in de loop van woensdag 3 november meer duidelijkheid over te krijgen over deze nieuwe maatregel.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Coronatoegangsbewijs

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Bron: Rijksoverheid.nl

Update 15 september: CORONATOEGANGSBEWIJS OOK VOOR SPORTHORECA

Gisteravond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat we vanaf 25 september in Nederland verder kunnen zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. De vaccinatiegraad is echter nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Voor de hippische sector heeft dit voor de horeca, professionele wedstrijden en evenementen nog consequenties. In november kijkt het kabinet of deze maatregelen kunnen vervallen. 

Paardrijden zonder restricties
Het opheffen van de 1,5 meter betekent dat de maximum groepsgrootte tijdens het sporten vervalt. Onderling afstand houden, ook tijdens het sporten, is nog wel een dringend advies.

Een aantal maatregelen blijft wél van toepassing. Zo blijven bepaalde hygiënemaatregelen (handen wassen) gelden, moeten mensen thuisblijven als ze ziek zijn en ventilatie in afgesloten ruimtes blijft een aandachtspunt. De gezondheidscheck en registratieplicht vervallen.

Horeca, professionele wedstrijden en evenementen alleen met coronapas
Waar sporten vanaf 25 september drempelloos kan, moet bij een bezoek aan de horeca of een evenement wel een coronatoegangsbewijs getoond worden. Dit geldt ook voor publiek bij professionele wedstrijden. Voor publiek bij amateurwedstrijden, lessen of trainingen is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het is op dit moment niet duidelijk wat Rijksoverheid verstaat onder professionele wedstrijden. Hier proberen wij nog duidelijkheid over te krijgen.

De verplichting van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers is voor veel sportaccommodaties met een eigen horecagelegenheid lastig van elkaar te scheiden. De coronapas is verplicht voor elk type horeca, van restaurant tot sportkantine. Voor afhaal- en doorstroomlocaties gelden geen restricties en is geen coronapas nodig. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.

Alle evenementen (dus ook keuringen) kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen (keuringen) buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen (keuringen) binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. 

Onder voorbehoud van wijzigingen. Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 


Update 18 juni: BIJNA ALLE MAATREGELEN OPGEHEVEN, VANAF 26 JUNI KEURINGEN EN WEDSTRIJDEN MET PUBLIEK WEER TOEGESTAAN. Wel met 1,5m afstand.

Op vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.


Hiermee vervallen veel maatregelen die in meer of mindere mate de afgelopen 1,5 jaar golden in de paardensector. De belangrijkste maatregel die overblijft is dat volwassenen vanaf 18 jaar, 1,5 meter afstand moeten houden en dat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen houdt. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Voor evenementen gelden nu nog andere regels. Houd hiervoor de website van de organisator van het betreffende evenement in de gaten.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

COVID-19-UPDATE 28-5-21:
STAP 3 openingsplan vanaf 5 juni, verdere VERSOEPELINGEN voor de sport.

Tijdens de persconferentie van 28 mei 2021 werd bekend gemaakt dat stap 3 van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. Dit is eerder dan verwacht. In stap 3 zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er zowel binnen als buiten paardgereden mag worden zonder beperkingen. Daarnaast zijn wedstrijden toegestaan voor jeugd t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 5 juni:

1. Paardenhouderijen 
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat zowel de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven en het rijden van paarden binnen en buiten mag plaatsvinden. Let wel, klanten dienen zich nog steeds enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de verzorging, het rijden, lessen en trainen van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2.Paardrijden en lessen
Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn voor een binnenaccommodatie verplicht. Binnen moet men een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

3.Wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar toegestaan
Wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar zijn toegestaan. De KNHS komt maandag met een update over hoe wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar georganiseerd kunnen worden. Voor volwassenen vanaf 18 jaar geldt er nog een verbod op wedstrijden. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

4.Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken – zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten – doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan vier personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).

5.Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep. 

Lokale verschillen Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. 

Onder voorbehoud van wijzigingen 
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.


28 mei 2021: Protocollen voor keuringen en prestatietests geüpdatet.

Lunteren, 28 mei 2021.
De protocollen voor keuringen en prestatietests waren toe aan een update. Veel is er niet veranderd. Voor het maximaal aantal mensen die toegestaan zijn, verwijzen wij naar de website van de overheid en zijn ook afhankelijk van de regels van de veiligheidsregio’s waaronder u valt. Neem in de voorbereiding van een keuring ook altijd contact op met de gemeente waarin de keuring plaatsvindt. Het aangepast protocol kunt u hier vinden.

Corona-update 11 mei:
stap twee openingsplan per 19 mei!

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd op 11 mei bekendgemaakt dat als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen er vanaf woensdag 19 mei een aantal versoepelingen wordt doorgevoerd. Stap twee van het openingsplan van de overheid kan dan gezet worden. Hierin zijn ook versoepelingen voor de sport opgenomen. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen en dat buiten het maximum aantal van vier personen voor groepslessen voor volwassenen vanaf 27 jaar wordt verhoogd naar 30. Maandag 17 mei kan het kabinet, bij onvoldoende daling van de cijfers, besluiten de versoepelingen niet door te voeren. Op dinsdag 1 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 8 juni.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 19 mei:

  1. Paardenhouderijen
    Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat zowel de  verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven,  en het rijden van paarden binnen en buiten mag plaatsvinden. 

Let wel, klanten dienen zich nog steeds enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de verzorging, het rijden, lessen en trainen van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

  • Paardrijden en lessen

Binnen
Individueel rijden van paarden is binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een instructeur op 1,5 meter afstand gereden. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet men een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten

  • Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan. 
  • Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar op 1,5 meter afstand met een maximum van 30 personen.  
  • Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.
  • Verbod op wedstrijden
    Wedstrijden zijn niet toegestaan. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport. 
  • Fokkerij-activiteiten toegestaan
    Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken – zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten – doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  
  • Hippische dienstverleners
    Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

Lokale verschillen 
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig. 


COVID-19-update 21 april:
lichte versoepeling vanaf 28 april.

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat er een aantal lichte versoepelingen worden doorgevoerd per 28 april. Rutte gaf daarbij aan dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen, maar tegelijkertijd moet het risico wel verantwoord zijn. Voor de paardensector is de belangrijkste versoepeling het afschaffen van de avondklok vanaf 28 april 04.30 uur. De eerste stap in het eerder gepresenteerde openingsplan van de overheid is daarmee gezet. De volgende stap, waarin ook verdere versoepelingen voor de sport zijn opgenomen, wordt vanaf 11 mei verwacht. Dinsdag 3 mei wordt duidelijk of deze stap ook daadwerkelijk gezet kan worden.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 10 mei:

1. PaardenhouderijenVoor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2. Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen voor alle leeftijden niet toegestaan.

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.

* Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan.

* Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepjes niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.

3. Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

4. Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken – zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten – doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  

5. Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

6. Avondklok – Geldt t/m 28 april half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 22.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok)

Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok)

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 22.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 22.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

* Werkgeversverklaring avondklok: voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.
* Eigen verklaring avondklok: hierin moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Lokale verschillen
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig. 


Aanpassngen protocol keuringen per 1 juli 2020.

Ermelo, 1 juli 2020:

Per 1 juli zijn de Covid-19 maatregelen versoepeld. Dat houdt ook voor onze sector verruimingen in. De SRP heeft de aanpassingen overlegd met het ministerie van LNV en een addendum op de bestaande protocollen opgesteld.
Klik hier voor het addendum.


Belangrijke Update 12 mei 2020!
GROEN LICHT KEURINGEN, CHIPPEN en SCHETSEN


Vandaag, dinsdag 12 mei, is bekend geworden dat de betrokken ministeries en instanties op centraal overheidsniveau hebben ingestemd met de herstart van het chippen en schetsen van de veulens, de keuringen en prestatietesten (in sobere vorm) en de draf- en rensport, vanaf vandaag onder voorwaarden van strikte uitvoer van het vastgestelde COVID-19 protocol, waarbij de keuringen, prestatietesten en de draf- en rensport voorlopig achter gesloten deuren (zonder publiek) moeten plaatsvinden.

Nu de centrale overheid heeft ingestemd met de herstart zullen op lokaal niveau de burgemeesters moeten worden benaderd (v.w.b. keuringen).
Indien u op een locatie een keuring wilt organiseren, dient de burgemeester van de gemeente waar u de keuring gaat organiseren, minimaal op de hoogte gebracht te worden middels een melding (verschilt per gemeente). U moet daarbij de, door de centrale overheid goedgekeurde, protocollen overleggen. En u er aan houden!

Een strikte toepassing van de bijgevoegde protocollen zal de komende tijd essentieel zijn voor het kunnen en mogen chippen en keuren en dat we dit mogen blijven doen. Het ultieme doel blijft daarbij uiteraard om samen in Nederland het Coronavirus te blijven beheersen, terwijl professionals hun werk in deze nieuwe setting weer kunnen uitvoeren.

Klik hier voor het protocol keuringen en prestatietesten.

Klik hier voor het protocol chippen en schetsen.

Het besluit om deze herstart mogelijk te maken is het resultaat van een intensieve en goed afgestemde gezamenlijke inzet van iedereen die hierbij betrokken is: ministeries, overheidsinstanties en de Sectorraad Paarden. Daarvoor wil het Koepel bestuur haar zeer grote erkentelijkheid uitspreken.


Ermelo, 7 Mei 2020:

Verruiming geldende maatregelen voor de paardensector vanaf maandag 11 mei 2020 en lobby SRP.

Woensdag 6 mei 2020 hebben Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat vanaf maandag 11 mei er in Nederland meer ruimte komt. Dit heeft ook gevolgen voor de paardensector.

Tijdens de persconferentie is aangegeven dat de Nederlandse aanpak van corona goed heeft gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen.Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt zowel door de overheid als door de dragende organisaties van de Sectorraad Paarden die concrete plannen hebben voor de 1,5 meter samenleving. De Sectorraad is met het ministerie in gesprek over diverse protocollen die vanuit de sector zijn ingediend bij het ministerie.

Vanaf 11 mei geldt:
Sport (paardrijden)

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar,maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.
  • Een buitenrit met meerdere personen is mogelijk, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.
  • Geen wedstrijden.

NB: individueel rijden en verzorgen van paarden in de binnenaccommodatie blijft toegestaan voor paardeneigenaren en verzorgers in verband met het welzijn en de gezondheid van de paarden.

Gemeentelijke verschillen mogelijk.
Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen, organisaties en ondernemers maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft daarbij van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.


De gedrags- en hygiëneregels blijven gelden!


Naleving van de belangrijkste basisregels belangrijker dan ooit om het virus onder controle te houden.
Kortom:
• Vermijd drukte
• Was je handen vaak met water en zeep
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
• Schud geen handen
• Houd 1,5 meter (1 paardlengte) afstand van elkaar
• Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis
• Heeft iemand in het gezin koorts, blijf dan thuis.

We moeten met elkaar de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de belangrijkste basisregels en de maatregelen is daarom cruciaal.Voor verdere informatie wordt verwezen naar Rijksoverheid.nl/coronavirus.


Donderdag 23 april 2020:

Gevolgen COVID-19 maatregelen


De gevolgen van de COVID-19 maatregelen zijn voor de hippische sector net zo groot als dat zij diverse zijn. De gevolgen voor bijvoorbeeld de maneges zijn anders dan voor de stamboeken. De Sectorraad Paarden (SRP) behartigt alle partijen die de hippische sector rijk is en heeft wekelijks overleg met het ministerie van LNV om helderheid te krijgen over alle maatregelen. Daarnaast wordt ook besproken wat en vooral hoe bepaalde onderdelen wél mogelijk zijn. Alle partijen leveren de nodige informatie aan zodat de SRP optimaal kan overleggen. De Koepel Fokkerij is een van die partijen.
Vorige week hebben we alle leden van de Koepel Fokkerij een mail gestuurd met een 6-tal vragen. De reacties die we terug hebben gekregen, zijn verwerkt in één document en tijdens het overleg tussen SRP en LNV op woensdag 22 april is dit besproken. Dank voor uw bijdrage!

Klik hier voor de verzamelde reacties.

De coronamaatregelen hebben voor de stamboeken op 2 actuele zaken effect:
Keuringen zijn voorlopig tot 1 september niet toegestaan
en
Het chippen en schetsen van veulens is niet toegestaan.
Met een aantal leden van de Koepel Fokkerij wordt nu gekeken of er protocollen op te stellen zijn waarbij deze 2 zaken wél plaats kunnen vinden. Deze worden volgende week weer in het overleg tussen SRP en LNV besproken.
Eind volgende week zullen wij alle leden hierover berichten.