Welzijn

Welzijn is maatschappelijk gezien een zeer belangrijk item en daarmee een hoofdthema voor de KSP en Sectorraad Paarden (SRP).

Welzijnsvisie Sectorraad Paarden 2021 – 2025
Wij willen het beste voor onze paarden. Zij zijn al duizenden jaren onze vriend en partner. Voortschrijdend inzicht en nieuwe wetenschappelijke kennis helpt om steeds beter inzicht te krijgen in de behoeften van onze paarden. Met deze welzijnsvisie zetten we stappen om het leven voor en de omgang met onze paarden in de aankomende jaren verder te optimaliseren. Lees meer

De wolf en de paardensector
De wolf is terug in Nederland en zorgt voor veel dierenleed. Zo ook bij paardachtigen. De Sectorraad Paarden (SRP), waar de Koepel onderdeel van is, heeft zich al eerder uitgesproken dat de minister met een aanpak moet komen om beheer op de wolf mogelijk te maken. Maar intussen worden dieren gegrepen en leven er veel zorgen bij pony-, ezel- en paardenhouders. Daarom moet er ingezet worden op financiële middelen, voorlichting en nader onderzoek om paardachtigen beter te kunnen beschermen. Lees meer

Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren
Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kunt u terecht met vragen en meldingen over verminderde zorg of verwaarlozing van landbouwhuisdieren bij bedrijven. Hier kunnen meldingen worden gedaan over verwaarlozing van landbouwhuisdieren bij bedrijven. Het Vertrouwensloket heeft een belangrijke rol in het voorkomen van dierenleed – en de daarmee samenhangende negatieve publiciteit – en kan ondernemers die in een lastige (persoonlijke) situatie zijn terechtgekomen een uitweg bieden.

Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden
Wanneer volgens de weersvoorspelling van het KNMI voor de komende 24 uur in de Bilt een temperatuur van 27 graden Celcius of meer, dan wel vorst wordt verwacht, is er sprake van extreem weer. Voor deze weersituatie heeft SRP, samen met de dragende organisaties binnen Sport, Fokkerij en Ondernemers, het proctocol extreme weersomstandigheden voor paarden, pony’s en ezels opgesteld. In het document staat helder omschreven welke (gedrags)kenmerken paarden bij extreme weersomstandigheden vertonen, zodat paardenhouders en paardeneigenaren tijdig kunnen ingrijpen. Daarnaast bevat het protocol adviezen voor een reeks aan situaties, zowel op stal, in de wei als gedurende transport in extreme weersomstandigheden.

Rapport hulpmiddelen in de paardensport benadrukt belang van kennisdeling

De staatssecretaris van LVVN heeft een rapport over het gebruik van training- en hulpmiddelen in de paardensport aangeboden aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris benadrukt de rol van trainers en ruiters in het gebruik en misbruik van deze hulpmiddelen. De Sectorraad Paarden (SRP), het platform waarin vrijwel alle paardenorganisaties samen komen voor de gezamenlijke belangenbehartiging,  onderstreept deze verantwoordelijkheid en benadrukt het belang van kennisdeling en het trainen van mensen die met paarden omgaan.

Uit het rapport blijkt dat elk training- of hulpmiddel in ondeskundige handen een potentieel welzijnsrisico voor paarden met zich meebrengt. Hoewel men het eens is over wat zeker geen correct gebruik is, ontbreekt een eenduidige definitie van correct gebruik in het rapport. “Deze conclusies laten zien dat kennisdeling en -ontwikkeling, maar ook opleiding en training van paardenmensen, nodig blijft”, geeft SRP-voorzitter Gerda Verburg aan. “Er is veel kennis in de sector aanwezig en we moeten er samen voor zorgen dat die kennis terechtkomt op de juiste plekken en bij alle paardenliefhebbers die hiermee te maken hebben of krijgen. Het laat ook zien dat we kennis moeten blijven ontwikkelen. Daarvoor zetten we als SRP in op het ontwikkelen van een kennis- en innovatieagenda voor de gehele paardensector, bij voorkeur op Europees niveau.” 

Welzijnsrisico door geforceerde houding

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de grootste welzijnsrisico’s ontstaan wanneer paarden in een geforceerde houding uit balans worden gebracht. Minister Wiersma stelt voor om voor deze situaties samen met de sector een afwegingskader op te stellen, een instrument om de juiste keuzes in gebruik te kunnen maken. De SRP zal betrokken worden bij het opstellen van dit afwegingskader.

Het rapport biedt geen aanleiding om bepaalde training- of hulpmiddelen te verbieden, maar benadrukt wel de noodzaak voor deskundigheid en kennisdeling binnen de sector. De minister roept trainers op om zich verder te bekwamen in het gebruik van training- en hulpmiddelen, indien deze kennis nog niet voorhanden is. “Dat is precies de reden voor ons, als leden van de SRP, om de samenwerking met het hippisch onderwijs en andere opleidingen te gaan intensiveren”,  zegt Verburg. “Onderwijs speelt een cruciale rol bij het voorbereiden van jongeren en andere liefhebbers om in onze prachtige sector aan de slag te gaan. Het is belangrijk om basisvaardigheden aan leerlingen en studenten mee te geven.”

Neem verantwoordelijkheid bij gebruik hulpmiddelen

De SRP onderstreept dat iedereen in de paardensport zelf verantwoordelijk is voor het gebruik van hulpmiddelen en roept iedereen op om een goede ambassadeur te zijn en anderen daarbij zo nodig te ondersteunen. Wees zorgvuldig en deskundig in het waarborgen van het welzijn van de paarden.